Вправи при варикозному розширенні вен: неписані правила

відкрий секрет красивих ніжок

Вправи при варикозному розширенні вен: неписані правила

У Вас з'явилася «павутинка» і маленькі «зірочки» на ногах? Якщо так - швидше за все разом з ними з'явились і питання про вправи при цьому захворюванні. Наскільки безпечно займатися тим чи іншим видом спорту? Які вправи можуть уповільнити розвиток варикозу, а які - прискорити? Регулярні або професійні заняття спортом - корисно чи ні? Давайте поступово розберемося з ключовими питаннями.

Спортсмени

Відповімо відразу - так, у професійних спортсменів може розвиватися варикозне розширення вен, незважаючи на хороший стан здоров'я, нормальну вагу і правильне харчування. У таких випадках основними факторами розвитку є навантаження на ноги та спадковість.

Варикозне розширення вен справедливо пов'язують з тривалим сидінням і стоянням (гіподинамією), вагітністю або спадковістю. Тим не менше, ніхто не відміняв ефективну профілактику захворювання, в яку можуть увійти й спортивні вправи. Залишається питання - які саме?

Прогулянка

При гарній погоді, найкраща активність - приємна, неспішна прогулянка. Головне - поставити мету гуляти мінімум 30 хвилин кожен день, хоча б 5 днів на тиждень. Така регулярна активність зміцнить ікри і поліпшить кровообіг в ногах. Також можна згадати про рекомендації фахівців про щоденну мету - 10000 кроків у день. На перший погляд може здатися, що це нереально, але все починається з невеликих змін. Спочатку обзаведіться крокоміром або встановіть спеціальний додаток на телефон. Подивіться скільки кроків пройдено за день. Подальші дії залежать тільки від волі і фантазії - припаркуйте машину далі від магазину і пройдіть на 100-200 кроків більше, вийдіть з автобусу на одну зупинку раніше, прогуляйтеся навколо будинку і кількість кроків почне неухильно рости!

Велотренажери та Орбітреки

Вправи з низькою віддачею, такі як їзда на велотренажері або ходьба на орбітреку, непогано підходять для підвищення тонусу м'язів ніг (особливо для триголового м'язу гомілки) без зайвого навантаження на суглоби. При таких вправах краще вибрати середній темп і продовжувати вправу до 20-25 хвилин.

Біг

Ранкова або вечірня пробіжка - просто фантастична аеробна вправа, яка швидко і ефективно зміцнює ноги. Але при зайвій вазі, неправильній техніці бігу або занадто довгих і частих пробіжках без контролю тренера, вона негативно впливає на суглоби і може стати однією з причин розвитку варикозу. Якщо Ви просто не уявляєте своє життя без бігу - спробуйте тренуватися на біговій доріжці або змінити асфальтовані доріжки на ґрунтові стежки в парку.

Підняття ваги (важка атлетика)

Серйозні фізичні навантаження, у свою чергу, «навантажують» серцево-судинну систему. Грубо кажучи, коли кров тече з вен ніг до серця, ток проходить через порожнисту вену черевної порожнини.

Важка атлетика - вид спорту, що не сприяє здоровому стану вен на ногах. Якщо Ви все ж піднімаєте штанги, то необхідно стежити за правильною технікою виконання. Краще взяти більш низьку вагу, але повторити вправу більшу кількість разів. Після виконання будь-якого блоку навантажень необхідно приступити до аеробних вправ - це «розжене» кров у судинах. Ще один спосіб перешкодити застою крові - одягнути на час тренування компресійні гольфи або панчохи.

Інші види спорту з мінімальним аеробним навантаженням

Присідання, скручування і випади - дійсно хороші вправи, але якщо Ви в групі ризику розвитку варикозу, краще від них відмовитися. У крайньому випадку, можна робити 1-2 коротких блоки вправ, чергуючи їх з ходьбою або бігом на місці.

Неприємний сюрприз чекає прихильників йоги: наприклад, тривале «застигання» в падмасані (поза лотоса), при неправильній техніці, вкрай шкодить тонусу судин ніг, як і будь-яка інша асана, під час якої виникають перешкоди кровотоку. Тому перед серйозними заняттями йогою краще проконсультуватися з лікарем і займатися під контролем досвідченого тренера.

Коли вправи – не варіант

Існують обставини, коли доводитися пропустити тренування: спека влітку, накладки в розкладі дня або застуда. Для таких випадків є кілька лайфхаків, що допоможуть підтримати тонус вен на ногах.

Сидячи або стоячи, перекидайте стопу з п'яти на носок і назад, щоб «розігнати» кров по венах. Під час подорожей, сидячій (або стоячій) роботі, вагітності - носіть компресійні шкарпетки. Насправді, якщо Ви в групі ризику - зробіть їх просто щоденною частиною гардеробу!

Для більш ефективного попередження варикозного розширення вен, фахівці рекомендують використання препаратів, що підвищують тонус судин. Наприклад, препарат Флебодіа не тільки підвищує тонус вен, але і зменшує їх розтяжність і венозний застій. Діюча речовина препарату - діосмін (600 мг в одній таблетці). Препарат відрізняється зручністю застосування - всього одна таблетка на день.

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.