Варикозне розширення вен і венозна недостатність: прихована небезпека

відкрий секрет красивих ніжок

Венозна недостатність і варикозне розширення вен - два різних захворювання, здатні провокувати розвиток один одного. У поєднанні ці захворювання зустрічаються дуже часто і становлять серйозну загрозу здоров'ю та добробуту людини. Як проявляються ці захворювання і як попередити їх згубні наслідки - давайте розберемося.

Як пов'язані венозна недостатність і варикозне розширення вен?

Під варикозним розширенням вен розуміють стійке розширення і деформацію підшкірних вен, що виникає в результаті зниження тонусу, підвищення податливості та стоншування венозної стінки при порушеннях гормонального фону, вагітності, ожирінні або спадкової схильності до варикозу. Спочатку розширені вени є тільки косметичним дефектом, але з часом вони створюють цілком реальну проблему для здоров'я. Розширення просвіту вен, порушення роботи венозних клапанів, відповідальних за рух крові в напрямку знизу вгору і підвищення венозного тиску - всі ці фактори порушують кровообіг в нижніх кінцівках і призводять до розвитку венозної недостатності. Тривалий застій крові у венах і високий тиск ведуть до подальшого розширення вен, перевантаження судин мікроциркуляторного русла і лімфатичних судин. Ці зміни запускають запальні процеси, алергічні реакції і призводять до пошкодження тканин, що сприяє подальшому розвитку захворювання. Крім перерахованих вище факторів, до прогресу варикозного розширення вен і венозної недостатності призводять куріння, сидяча робота і гіподинамія. Патологія частіше розвивається у жінок і осіб старше 50 років.

Симптоми венозної недостатності при варикозному розширенні вен

Основний симптом варикозної хвороби вен - це поява на ногах розширених вен, видимих ​​для неозброєного ока. При розвитку венозної недостатності, внаслідок порушення кровопостачання тканин і застою рідини в нижніх кінцівках, виникають набряки гомілок і стоп, втома, з'являється відчуття тяжкості, біль і судоми в ногах. По мірі розвитку венозної недостатності відбувається пігментація і ущільнення шкіри стоп і гомілок, шкіра легко травмується і погано гоїться, що веде до утворення глибоких трофічних виразок.

Лікування венозної недостатності і варикозної хвороби вен

При варикозному розширенні вен, ускладненому венозною недостатністю, застосовується, як правило, комбіноване лікування, що включає втручання (хірургічне, лазерне, хімічне, радіочастотне) і медикаментозну терапію.

Склеротерапія. Принцип процедури - введення у вену розчину, що викликає рубцювання пошкодженої судини. Це лікування виконують при варикозному розширенні дрібних і середніх вен. Процедура може бути одноразовою, але іноді для повного склеювання вени може знадобитися повторне введення склерозуючої речовини. Склеротерапія при варикозному розширенні вен виконується під місцевим знеболенням, вона малотравматична і забезпечує хороший лікувально-косметичний ефект.

Лазерна хірургія. Принцип методу - опромінення внутрішньої поверхні стінки вени лазерним променем. У результаті вена коагулюється і перестає функціонувати. Лазерна хірургія використовується при ураженні вен будь-якого калібру, в тому числі - для лікування венозної сіточки. Цей метод також застосовується для лікування трофічних виразок гомілки.

Хірургічне лікування. Принцип методу - через невеликі розрізи на шкірі та в м'яких тканинах хірург видаляє пошкоджену вену, після чого перев'язує вени, що з'єднують глибокі і поверхневі вени гомілки. Операція виконується в стаціонарі, під загальним знеболенням (наркозом). Хірургічне лікування застосовується в основному при захворюванні вен великого калібру. Варіантом хірургічного лікування є амбулаторна флебектомія, яка використовується для видалення вен, що мають невеликий діаметр. Операція проводиться під місцевим знеболенням і виконується через кілька невеликих шкірних розрізів.

Абляція вен. Принцип методу - в уражену вену вводиться тонкий, гнучкий катетер з електродами на кінці. Нагрівання стінки вени під дією електродів призводить до її руйнування і виключенню вени з кровотоку.

Ендоскопічне видалення вен. Принцип методу - у вену вводиться катетер з мікрокамерою, через яку лікар бачить та видаляє судину. Цей метод лікування часто використовується при захворюванні, ускладненому розвитком трофічних виразок.

Шунтування вен. Принцип методу - формування "обхідного шляху" в обхід пошкодженої вени. Шунтування вен проводиться при важкому, ускладненому венозною недостатністю, варикозному розширенні вен.

Медикаментозна терапія. Основою медикаментозного лікування варикозної хвороби вен і венозної недостатності є застосування препаратів з групи венотоніків і ангіопротекторів, які зміцнюють вени і підвищують тонус венозної стінки, захищають судини від негативних впливів, протидіють утворенню тромбів і попереджують розвиток запального процесу. До найбільш ефективних засобів з цієї групи відноситься препарат Флебодіа (діюча речовина діосмін). Діосмін надає комплексну лікувальну дію венам, капілярам і лімфатичним судинам, що призводить до зниження розтяжності та підвищенню тонусу вен, зменшення венозного застою, зниженню тиску лімфи і поліпшенню лімфодренажу, підвищенню тонусу і зниженню проникності стінок капілярів. Крім того, Флебодії властивий протизапальний ефект, що покращує постачання поживних речовин і кисню до шкіри і м'яких тканин ніг. Завдяки своїм властивостям, Флебодіа дозволяє уповільнити прогресування змін в стінках вен, боротися з почуттям тяжкості, болем, набряками, дискомфортом і судомами в нижніх кінцівках. При варикозному розширенні вен і венозній недостатності препарат Флебодіа треба приймати по 1 таблетці на день, вранці, натщесерце. Тривалість лікування залежить від тяжкості захворювання і становить від 2 до 6 місяців. Через 2-3 місяці курс лікування препаратом Флебодіа можна повторити. Препарат безпечний у застосуванні та добре переноситься.

Висновок

Як бачимо, венозна недостатність при варикозному розширенні вен - це серйозна медична проблема. І чим раніше поставлений діагноз та розпочато лікування - тим краще його результати і прогноз.

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.