Хронічна венозна недостатність (ХВН)

Хронічна венозна недостатність (ХВН) – термін, який об'єднує ряд захворювань, що призводять до тривалого, часто довічного, порушення венозного відтоку з нижніх кінцівок. Основними причинами ХВН є варикозна хвороба і перенесений тромбоз глибоких вен. Рідше зустрічаються вроджені порушення венозної системи. Порушення венозного відтоку не завжди пов'язані з хворобою. Вони можуть виникати при вагітності, ожирінні, тривалих переїздах і перельотах, прийомі деяких лікарських препаратів (контрацептиви).

У чому причина венозної недостатності?

Основною причиною, що приводить до розвитку хронічної венозної недостатності, є порушення нормальної роботи клапанів вен. Струм крові стає зворотньо-поступальним, і у венах, особливо підшкірних, тиск зростає настільки, що стінки судини не витримують і починають розширюватися. Крім цього, з'являються й інші симптоми захворювання.

Відтік крові з нижніх кінцівок відбувається по глибоким, розташованим в товщі м'язів, і підшкірним, що проходять в підшкірно-жировій клітковині, венах. Глибока і поверхнева венозні системи нижніх кінцівок пов'язані між собою так званими сполучними або комунікантними венами. Особливістю будови вен нижніх кінцівок є клапани, які орієнтують потік крові у напрямку до серця. Крім цього, клапани в сполучних венах дозволяють перетікати крові з підшкірних вен у глибокі й перешкоджають її поверненню. Венозні клапани розподілені нерівномірно: найбільша їх кількість знаходиться на гомілці (до 20-30) і найменше (2-3) на стегні.

Чому порушується робота венозних клапанів?

Провідне значення має сила гравітації. Вважається, що хвороби вен - це свого роду плата людини за прямоходіння. Тобто максимальний ризик захворювання мають люди, тривалий час перебувають у вертикальному положенні (лікарі, продавці, перукарі та ін.). Оскільки величина тиску у венах прямо пропорційна зростанню, то високі люди більш схильні до хронічної венозної недостатності.

Іншою важливою причиною, що приводить до порушення роботи венозних клапанів, є підвищення внутрішньочеревного тиску. Це відбувається при підйомі тягарів, кашлі, чханні, носінні тісного одягу і корсетів.

Відзначено прямий зв'язок захворювань вен зі змінами гормонального фону у жінок. Встановлено, що тривалий прийом гормональних протизаплідних засобів викликає хронічну венозну недостатність в 30% випадків. Іншою причиною, що часто провокує варикозну хворобу у жінок, є вагітність. Тут, крім гормонального фактору, з'являється і механічна причина, пов'язана з дедалі більшим тиском зростаючої матки на вени черевної порожнини, що в свою чергу ускладнює відтік крові.

Згубний вплив на клапани має венозний тромбоз, який практично повністю знищує клапани в ураженій вені. Так само, венозні клапани можуть бути зруйновані в результаті частих побутових або спортивних травм.

Хто має найбільший ризик захворіти ХВН?

«Великими» факторами ризику хронічної венозної недостатності є:

  • Спадкова схильність.
  • Жіноча стать (жінки хворіють у 4-6 разів частіше, ніж чоловіки).
  • Особливості праці (захворювання зазвичай виникає в осіб, робота яких пов'язана з тривалим стоянням на ногах: продавців, перукарів, хірургів і т. Д.).
  • Надмірна вага.
  • Багаторазові вагітності.
  • Стани і захворювання, що призводять до підвищення внутрішньочеревного тиску (важка фізична робота, заняття силовими видами спорту, хронічні хвороби дихальних шляхів, запори та ін.).
  • Постійні травми ніг (у спортсменів, робітників та ін.)
  • Гормональна контрацепція.

Як проявляється венозна недостатність?

Симптоми хронічної венозної недостатності різноманітні і залежать від стадії хвороби. Першими ознаками проблем венозної системи є набряки гомілки і стопи до кінця дня, відчуття тяжкості і розпирання в литках, що з'являється при тривалому перебуванні в положенні сидячи або стоячи. Люди звертають увагу на те, що взуття, комфортне вранці, починає тиснути до вечора; шкарпетки чи гольфи залишають глибокі сліди на шкірі. Важливо, що ці прояви зменшуються при ходьбі і після нічного відпочинку. Пізніше з'являється біль у литках, відчуття жару в ногах і нічні судоми в литкових м'язах. Починаються і зовнішні зміни. На стегнах і гомілках утворюються дрібні синьо-червоні судинні «зірочки», темно-сині внутрішньошкірні вени, покручені варикозні вени. Варикозні вени у вигляді темно-синіх скупчень, що нагадують грона винограду, швидко з'являються на стегнах і гомілках.

У міру прогресування захворювання шкіра гомілки змінюється: стає сухою, чутливою до різних травм. Потім на шкірі з'являються невеликі острівці темно-коричневого кольору, поступово з'єднуються. У центрі формується бліда ділянка шкіри, і утворюється трофічна виразка.

Як лікар ставить діагноз?

У запущених випадках, коли на нозі є варикозні вени, діагноз лікар ставить візуально. Можна виявити хворобу на тому етапі, коли її лікування можливе без операції або з використанням мінімальної хірургічного втручання. Тому, чим раніше пацієнт звернеться до лікаря, тим краще й ефективніше будуть результати лікування. Лікуванням хвороб вен займаються судинні хірурги або флебологи (від грец. «Флебос» - вена). У кожному великому регіональному центрі є спеціалізоване судинне або флебологічне відділення.

У спеціалізованих лікувально-діагностичних центрах для обстеження венозної системи використовують різні ультразвукові методи. Під час такого дослідження лікар вивчає зображення судини, досліджує кровотік по ній і оцінює функцію клапанів вен. Сучасні діагностичні апарати дозволяють реконструювати тривимірне кольорове зображення судини, що значно підвищує вірогідність дослідження. Перевагою ультразвукової діагностики є висока інформативність, безболісність і повна безпека. Ультразвукове обстеження пацієнт може пройти на прийомі.

Засоби, котрі допомагають від ХВН

Основним компонентом різних мазей і гелів, рекомендованих при ХВН, є гепарин - речовина, що розріджує кров. Мазі та гелі надають дуже слабкий і короткочасний лікувальний ефект, тому їх самостійне використання при хронічної венозної недостатності недоцільно. Тим більше, шкіра ніг при хворобі вен стає чутливою до різних подразників, тому мазі та гелі можуть викликати алергічні реакції, які проявляються свербінням, почервонінням і лущенням шкіри. Мазі та гелі необхідно поєднувати з еластичною компресією і таблетованими лікарськими препаратами, наприклад Флєбодіа, яка ефективна на всіх стадіях розвитку ХВН. Наприклад, судинні зірочки, які часто не дозволяють одягнути коротку спідницю, стають менш помітні. Також при прийомі Флєбодіа значно зменшується набряклість і біль в ногах. Прийом Флєбодіа дуже простий - всього по 1 таблетці на день протягом 1-2 місяців.

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.