Життя із ХВН

Хвороба виявлена. Що далі? У тих випадках, коли захворювання ще не призвело до незворотних змін у венах, пацієнтам може бути призначене консервативне лікування. Перш за все це еластична компресія з використанням спеціальних бинтів чи лікувального трикотажу (гольфи, панчохи або колготи). Еластична компресія створює додатковий каркас для змінених вен, запобігаючи їх розтягненню, прискорює струм венозної крові, охороняючи від утворення тромбів. Еластичні бинти для лікування хвороб вен зазвичай мають довжину 2,5-3 метри і ширину 8-10 см. Вони розтягуються тільки в довжину. Ширина бинта при цьому повинна залишатися незмінною. Попросіть лікаря показати вам, як правильно бинтувати ногу. Цю процедуру необхідно робити щодня (вранці бинт намотують на ногу, увечері знімають). Еластичний бинт необхідно щодня прати в теплій воді з дитячим милом і сушити між двома махровими рушниками. Врахуйте, що навіть при самому дбайливому зверненні бинт витримує 10-15 прань, після чого втрачає свої лікувальні властивості.

Замість бинтів можна використовувати спеціальний медичний компресійний трикотаж, що створює максимальний тиск в області кісточок і на гомілки, в тих місцях, де найчастіше виникають трофічні порушення шкіри й відкриваються виразки. Для різних захворювань вен необхідна тільки одна, чітко визначена ступінь компресії. Тому перш за все зверніться до лікаря за рецептом, де будуть вказані необхідні для вашого захворювання ступінь компресії і вид трикотажу. Весь лікувальний трикотаж ділять на 4 класи, в залежності від величини тиску на рівні кісточок. Компресійний клас і рівень лікувального тиску в мм рт. ст. вказують на упаковці виробу. Лікувальний компресійний трикотаж підбирають за індивідуальними мірками, кількість яких може коливатися від 3 до 9. У разі нестандартних розмірів ноги компресійний лікувальний трикотаж виготовляють на замовлення.

Медикаментозне лікування

Серед основних засобів, що використовуються на всіх стадіях захворювання, найбільш широке розповсюдження отримали венотоніки, або флебопротекторов. Це різноманітні фармакологічні препарати, які об'єднує загальна властивість - стабілізація структурних компонентів венозної стінки і підвищення її тонусу. З основних венотоників найкраще вивчені g-бензопірони - флавоноїди, препарати на основі діосміну.

Флєбодіа підвищує тонус вен малого калібру і лімфатичних судин, що веде до зниження проникності капілярів, поліпшенню венозного відтоку і лімфатичного дренажу, сприяє поліпшенню трофіки тканин. Препарат Флєбодіа має помірну протизапальну дію. Так само Флєбодіа сприяє зниженню склеювання тромбоцитів, що покращує в'язкі властивості крові і є профілактикою утворення тромбів в розширених ділянках вен з уповільненим кровотоком. Прийом Флєбодіа показаний при варикозному розширенні вен нижніх кінцівок, хронічної лімфовенозної недостатності нижніх кінцівок, підвищеної ламкості капілярів і порушення мікроциркуляції.

Ефекти Флєбодіа:

  • Зменшує вираженість або усуває симптоми ХЛВН
  • Попереджає прогресування хвороби
  • Попереджає розвиток ускладнень
  • Сприяє загоєнню трофічних виразок
  • Сприяє якнайшвидшої реабілітації хворих після операції
  • Покращує якість життя

Препарат Флєбодіа 600 виготовляється з високоочищеного діосміну, що робить його безпечним і високоефективним. А оптимальне дозування (600 мг) і пролонгована дія дозволяють приймати її всього 1 раз на добу, роблячи прийом препарату простим і зручним.

Чи можна керувати автомобілем, літати в літаку?

Тривале знаходження в нерухомому стані (за кермом, у кріслі автобуса або літака) порушує відтік крові по венах, що може призвести до наростання венозної недостатності. Тому під час тривалих подорожей необхідно виконувати прості але ефективні заходи. Насамперед, забинтувати гомілки еластичним бинтом або одягти спеціальні медичні гольфи, панчохи або колготи. За 10-15 днів перед майбутньою поїздкою почніть приймати препарати, що покращують венозний відтік. Подорожуючи на машині, слід кожні 1,5-2 години зупинятися і 10-15 хвилин походити швидким кроком. Під час тривалих перельотів або переїздів в автобусі бажано встати і кілька хвилин походити по салону. Крім цього, корисні періодичні енергійні згинання та розгинання ніг в гомілковостопному суглобі.

Чи можна їздити в країни з жарким кліматом?

При хронічної венозної недостатності, як і при будь-якому іншому захворюванні серцево-судинної системи, перебування в країнах зі спекотним кліматом небажано. Перегрів, сонячні промені, зневоднення організму можуть погіршити венозний відтік і спровокувати запалення вен з утворенням у них тромбів.

У зв'язку з цим, намагайтеся періодично обливати ноги прохолодною водою, носите лікувальні гольфи, приймайте виписані лікарем препарати.

Чи можна засмагати на сонці або в солярії?

Тривале перебування на сонці шкідливо. Пацієнтам з початковими стадіями захворювання можна засмагати до 11 і після 17 годин, коли в спектрі сонячного світла відсутні жорсткі ультрафіолетові промені. При важких формах захворювання краще перебувати в тіні. Пам'ятайте, під впливом ультрафіолетового світла (у тому числі і штучного) можуть утворюватися венозні судинні «зірочки».

Чи можна відвідувати лазню?

Хворим ХВН не слід відвідувати лазню, сауну, приймати гарячі ванни. Пов'язано це з тим, що всі теплові процедури призводять до підвищеного кровонаповнення венозної системи і її перевантаження. Тому хворим ХВН слід митися тільки під душем і ні в якому разі не розпарювати ноги.

Чи можна займатися спортом хворим ХВН?

Серед людей ходить слух, що венозна недостатність і заняття спортом несумісні. Навпаки, для оздоровлення венозної системи корисні й необхідні рухливі види спорту, такі як біг, велосипед, спортивна ходьба і особливо плавання. Виключити слід ті види вправ, які збільшують короткочасне навантаження на ноги (стрибки, підйом вантажів, присідання, сквош) або призводять до травми ніг.

Як правильно харчуватися?

Надмірна вага веде до перевантаження вен і швидкому прогресуванню хвороби. Ось чому всім пацієнтам з високим ризиком або проявами хвороби необхідне раціональне харчування. У щоденному раціоні має бути присутня велика кількість сирих овочів і фруктів. Вони містять клітковину, з якої в організмі синтезуються фіброзні волокна, необхідні для зміцнення венозної стінки. Слід обмежити вживання жирних, гострих і солоних страв, так як ними спрага після них призводить до збільшення об'єму крові і як наслідок - перевантаження венозної системи. Важливим моментом дієти є профілактика запорів. Труднощі спорожнення кишківника призводить до постійного збільшення тиску в венах і погіршує венозну недостатність. Хворому з надмірною вагою слід звернутися до дієтолога і при необхідності пройти курс кишкового лаважу.

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.