Геморой - проблема в слабких судинах

Конкретні дані про поширеність такого захворювання як геморой зібрати складно. Частково причина криється в інтимному характері захворювання: навіть відчуваючи поступово наростаючий дискомфорт в області заднього проходу, багато хто все одно не йде до лікаря - через збентеження, сором чи добре знайоме «саме пройде». Фахівці оцінюють, у розвинутих країнах, приблизно половина населення у віці понад 50 років з цим захворюванням знайома «особисто» - з віком, ризик розвитку геморою збільшується. Тим не менш, геморой порівняно добре піддається лікуванню, і чим раніше воно розпочато, тим вище шанси на швидке одужання.

Чому розвивається геморой?

Повний і вичерпний список причин розвитку варикозного розширення гемороїдальних вен остаточно не складений, фахівці говорять тільки про найбільш впливові фактори ризику. Один з поширених чинників - надмірний тиск в області прямої кишки, що утворюється під час порушення травлення (запору). Крім того, сидячий спосіб життя, відсутність регулярних фізичних навантажень, надлишок ваги повільно, але підвищують ризик розвитку захворювання. У багатьох випадках, геморой розвивається на тлі вагітності - це пов'язано зі змінами гормонального фону («стрибки» рівнів гормонів послаблюють тонус вен) і підвищенням тиску в черевній порожнині. Також не варто забувати про генетичну схильність до геморою - як би далеко не розвинулись наука і медицина, спадковості ніхто не відміняв. При будь-якій комбінації факторів ризику, головне вчасно проконсультуватися з лікарем і почати профілактику або лікування захворювання - яким би «незручним» або безпечним воно не здавалося.

Як проявляється геморой?

Перші симптоми геморою можуть здатися незначними і не вартими уваги - це відчуття дискомфорту, тиску, свербіж або печіння в області ануса. На більш пізніх стадіях захворювання з'являються хворобливі відчуття (особливо під час дефекації) і кров'янисті виділення. Крім того, відчуття тиску або стороннього тіла в області заднього проходу проявляється, як правило, на 2-3 стадії захворювання і викликано гемороїдальними шишками. Інтенсивність симптоматики геморою безпосередньо залежить від стадії захворювання - тому не варто чекати болю або кровотечі, і навіть при перших і систематичних проявах симптомів, необхідно негайно почати лікування.

Діагностика геморою

Для того щоб поставити діагноз, лікарю необхідно не тільки почути скарги пацієнта, але й провести відповідний огляд, щоб точно встановити захворювання, ступінь його розвитку і підібрати оптимальне лікування. При симптоматиці, що вказуює на захворювання прямої кишки, фахівці можуть провести пальпацію, ректороманоскопію або аноскопію.

Пальпація - найпростіший метод обстеження, що не вимагає спеціального обладнання та дозволяє попередньо оцінити стан пацієнта. Лікар окремо звертає увагу на стінки анального каналу - патологічні процеси досить часто розвиваються саме на цих ділянках.

Суть ректороманоскопії полягає у введенні в пряму і товсту кишку гнучкої трубки з невеликою камерою. Цей метод обстеження дозволяє побачити до 35 см слизової оболонки. Під час процедури лікар може взяти зразки тканин методом біопсії або видалити поліпи методом електрокоагуляції - це безумовна перевага процедури.

За допомогою аноскопії досліджується анальний канал, задній прохід і нижня частина прямої кишки (до 12 см). Під час процедури лікар може взяти зразки для біопсії, щоб більш детально вивчити стан тканин.

Які існують варіанти лікування геморою?

Лікування геморою безпосередньо залежить від стадії захворювання та симптоматики, тому повинно бути підібрано фахівцем. Так, наприклад, якщо геморой викликаний частими запорами, самолікування проносними препаратами не вихід - це може посилити подразнення шкіри, спровокувати запалення і викликати серйозні ускладнення. Для симптоматичного лікування часто використовуються місцеві препарати (мазі або свічки), але слід розуміти, що вони більшою мірою знімають хворобливі відчуття, свербіж і печіння. Хірургічне втручання потрібне на пізніх стадіях захворювання, коли відбувається випадання гемороїдальних вузлів (3-4 стадія). Тим не менш, слід пам'ятати, що будь-який випадок індивідуальний і курс лікування повинен призначити і контролювати лікар.

По суті, геморой - це проблемний стан стінок венозних судин, тому медикаментозне лікування та профілактика повинні бути спрямовані на їх зміцнення. У цьому неоціненними помічниками можуть стати венотонізуючі препарати, одним з яких є Флебодіа. Діюча речовина препарату - діосмін (600 мг в 1 капсулі) - підвищує тонус вен і покращує мікроциркуляцію. Курс лікування, як правило, становить 7 днів по 3 таблетки на день. Препарат має доведену ефективність і багаторічний досвід застосування як у нас, так і в зарубіжних країнах.

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.